2015: Voorjaarsvakantie – Duitse Donau

Langs de Donau…..

Vrijdag 24 april 2015 513 / 513 km – fiets: 100 meter – Nico
We vertrekken om 11.30 uur met Jenny aan het stuur. Het is eigenlijk best lekker weer, met ruim 20 graden. Na een uur wisselen we voorbij Arnhem na een korte lunch en daarna rijden we 20 minuten later Duitsland in. Het is om 14.00 uur al 24 graden buiten, als we bij Keulen in de file belanden. Dat duurt gelukkig maar 20 minuten. De A3 schiet lekker op, maar bij Frankfurt am Main belanden we om 16.10 uur in een echte file. Het is dan inmiddels “afgekoeld” naar 22 graden. Na een uur en slechts een paar kilometer zijn we er door; twee vrachtwagens zijn op elkaar geknald en de achterste is in brand gevlogen. Maar dat is al geblust als we er langs rijden en gelukkig gewoon verder kunnen. Direct na de file houden we een plas-stop en neemt Nico het stuur weer over. Het gedeelte van de A3 tot Würzburg, ons doel vandaag, staat in de wegenatlas van Duitsland als “grote kans op files”, maar na Frankfurt kunnen we lekker opschieten. Pas als we bij Würzburg de A3 willen verlaten komen we net in de staart van een verse file. Om 18.50 uur komen we aan bij de “Canu-Club Würzburg”, waar we voor een bedrag van € 16 door een oude baas met nog maar twee voortanden over naar een “camperplek” worden geleid. We gaan na het opzetten nog even lekker buiten zitten. De eerste dag zit er op.

img_6389

 

Zaterdag 25 april 2015 341 / 854 km – fiets 25 km – Jenny
Het is koud geworden vannacht en als wij opstaan maken we het snel aangenaam door het koffiewater op te zetten. We hebben wel een kacheltje, maar ach, zó kan het ook. Om 9.10 uur zijn wij klaar om te vertrekken van deze simpel maar doelmatige overnachtingsplek. We gaan met behulp van Garmin weer de A3 op (vanaf iets voorbij Arnhem volgen wij de A3 al) en rijden zuidwaarts naar Nürnberg, Regensburg (11.00 uur) en Passau. Dat is ons doel voor dit weekend. Als we de snelweg afrijden zien we een verwijsbord naar een camping, maar wanneer we dat volgen komen we uit bij een camping “Dreiflüssen” die volgens internet nogal wat slechte en negatieve reviews heeft. Dus rijden we verder naar Passau. Eerst ontdekken we een camperparkeerplaats met toilet en later een Canu-camping, alleen voor tenten. Volgens de eigenaar mogen we daar wel op de parkeerplaats staan, maar die plek is krap en dat lokt ons niet voor een weekend.

Tijdens de lunch bespreken we de mogelijkheden. Maar eerst moeten we de laptop aanzetten, want Paul sms -‘t dat TV Oost live het koninklijk paar in Zwolle uitzendt. Wij zien slechts een paar foto’s. Daarna besluiten we om opnieuw naar die “slechte” camping te gaan en alle ongemakken maar voor lief te nemen. Wanneer we daar aankomen is het kantoortje gesloten en zoeken we vast een plekje waar je recht kunt staan.
Daarna gaan we fietsen langs de Donau, want die is hier vlakbij. We fietsen zo’n 25 km en doen onderweg een paar onnodige maar wel lekkere boodschappen. Het laatste stukje fietsen naar de camping terug is heel stijl en onze elektrische fietsen krijgen er flink van langs.

img_6395Nico gaat ons alvast aanmelden, want de camping-eigenaar is er nu ook. We zitten lekker een tijdje in de zon en besluiten dan de zijluifel er bij op te zetten. Het blijkt dat Jenny na Terschelling hem wat smaller heeft gemaakt, maar dat niet goed heeft gedaan. Met wat aanpassingen kan hij toch gebruikt worden; thuis maar goed repareren. Nico zet de satelliet TV op wanneer Jenny onder de douche staat en we zien op het RTL nieuws Paul voorbij komen met de koning en koningin.
We eten rijst met gehaktbal in tomatensaus (scherp!) met sla er bij.

Deze camping is een beetje gedateerd en bijzonder, maar dat laat ik liever door Nico omschrijven, want die kan dat veel beter.

Zondag 26 april 2015 0 / 854 km – fiets 25 km – Nico
We slapen uit en komen tegen half tien uit bed. Het is dan net droog; de afgelopen nacht heeft het aardig geregend. De luifel stond wel in de “afwaterstand”, maar net niet strak en schuin genoeg, want er stond een redelijke speelvijver voor mussen in. Iets schuiner zetten helpt dan; na een mini-zondvloed is het water weer weg. Het is nogal bewolkt, maar zo nu en dan zijn er stukjes blauw te zien. Rond half twaalf gaan we toch maar met regenkleding in de fietstas op weg naar Passau. Op de “camping” lopen nog 2 Duitse dames wanhopig naar de eigenaar te zoeken, maar die was ‘m na tienen al weer gesmeerd. Ze willen afreizen en de oudste dame briest dat ze als ze haar Ausweiss niet had ingeleverd gewoon zou zijn vertrokken. Tja…. Wij weten ook niet waar de man woont en beginnen aan ons fietstochtje naar Passau.

img_6403Net bij de Donau aangekomen denkt Nico aanvankelijk dat zijn linker brillenglas door iets dat achter uit een vogel komt is geraakt, maar het blijkt een regendruppel te zijn. In de Donau is zien dat het is gaan regenen, maar gelukkig voor ons niet echt hard. Nico doet toch maar een trainingsjasje aan, want het is nu wel frisser dan gisteren, met al die wolken. Even later als we de Donau bij een dubbele sluis oversteken kan de jas weer uit; het wordt steeds blauwer en de zon schijnt steeds vaker. En het wordt onder die zon gelijk een stuk warmer!
In Passau aangekomen gaan we lopend het oude stadscentrum in en bezoeken de imponerende Stephans Dom. Héél groot. Het is inmiddels na enen en we besluiten om eerst een hapje te eten en strijken daarom op een hoog gelegen hotelterras aan de Donau neer. Onder een parasol; als het gaat regenen zitten we in ieder geval droog. Het eten smaakt goed, al is het jammer dat zowel de vis als de schnitzel in de frituur gekieperd wordt; bakken is wellicht te moeilijk? En de Kartoffelsalat smaakt wat zuur; Beiers recept? Tijdens het nagerecht komen er hardlopers voorbij. We hadden al in de gaten dat er een sportevenement was.

Na de maaltijd proberen we op / met de fiets het “Drei-flüssenpunkt” te bereiken, maar door het hardloopevenement lukt dat niet. Dan maar per schip: we maken een “stadsrondvaart” met een Donauschip en zien drie kwartier lang de stad vanaf drie rivieren, met een koel glas witte wijn respectievelijk een Beierse halve liter bier voor de culturele klik. En dat bijna onafgebroken in de volle zon; het is al weer lekker warm geworden. We fietsen daarna op ons gemak weer naar de camping terug. Daar aangekomen gaat Nico alvast afrekenen, want we willen in ieder geval ons nieuwe campingcarnet weer terug. Niet dat we ons morgen zullen verslapen, maar op deze camping kun je nooit weten of het kantoor nog open is.

Want het is een bijzondere camping, dat wel. De enige camping in de omtrek van Passau en we hadden bij de reviews al griezelverhalen gelezen en zijn hier daarom zaterdag neergestreken met het motto: “Verwacht helemaal niks, dan kan het nooit tegenvallen”. Het is een camping met gruwelijk gedateerd sanitair. In iedere ruimte hangt dreigend een hogedrukspuit klaar. De verlichting kan overdag niet aan; als het buiten niet al te licht is zie je maar weinig. En het leukste zijn de opwekkende wensen en bedreigingen die overal hangen. In de afwaskeuken wordt je in koeienletters meegedeeld dat je alles schoon moet achterlaten en dat “defecten elektronisch gemeld worden”. Ach so? In de kiosk wordt meegedeeld dat het aanraken van goederen en het meebrengen van honden “Polizeilich untersagt” is. Overal en nergens vind je van die opwekkende mededelingen. Afijn, we lachen er maar om.
Ons verblijf van 2 nachten met stroom kost in dit voorseizoen maar liefst € 52,00 en we hebben kennelijk de afvalcontainer nogal vol gegooid, want er staat zelfs € 3,00 op de rekening (kassabon) voor “Müll”. Maar we hebben hier overwegend mooi weer gehad en je kunt hier in de omgeving prima fietsen. Dan neem je zo’n camping maar op de koop toe…..

 

img_6421

 

img_6428Maandag 27 april 2015 181 /1.035 km – fiets 40 km – Jenny
We staan nogal vroeg op, omdat de zon door allerlei kieren op Jenny’s gezicht schijnt en ze niet meer in slaap kan komen. Het is dan half acht, een goede tijd om nog voor het ontbijt ons beddengoed in de zon te luchten. Ontbijten kunnen we buiten en dat geeft het ultieme vakantiegevoel.
Om 9.50 uur zijn we klaar om te vertrekken van deze wonderbaarlijke camping.

We doen boodschappen bij de Netto in Windorf, dezelfde winkel als zaterdag. Daarna zoeken we de A3 op richting Regensburg. Om bij Bad Gögging te komen worden we giga omgeleid en even later wanneer we de camping zoeken ook. In Bad Gögging eten we een broodje en bekijken we Limen Terme, een geweldig baden- en welnesscomplex. Dat lijkt ons wel wat voor morgen, want vandaag is het schitterend weer en dat willen we gebruiken om een mooie fietstocht te maken.

Om 14.00 uur komen we bij de camping in Neustadt a.d. Donau aan en vallen bijna om van verbazing. Hoewel de receptie in een mobiele bouwkeet is gevestigd en de ‘baas’ een overall draagt, is het toiletgebouw een supermodern gebouw. Keurig schoon, overal licht en warmte. Lekker zacht toiletpapier en echte brillen op de wc’s. Er is een grote, schone en overdekte afwasplaats. Het interieur is opgeleukt met planten en zitjes. Allemaal niet te geloven! Dat wordt vanavond heerlijk douchen, zonder kans op (warme en koude) wisselbaden.

Om 15.20 uur stappen we op de fiets voor een mooie tocht langs de Donau. Even later zijn we al weer terug, want Nico was zijn portemonnee vergeten…
Opnieuw gaan we op weg, de route laat ons eerst over de brug van de Donau bij Neustadt a.d. Donau gaan en van daaruit over een dijk met gravelsteentjes naar Pförring. Verder naar Wackerstein, Dünzing en Oberdönzing. Allemaal lieflijke dorpjes en stadjes, die wel lijken te slapen in de felle en warme voorjaarszon. De route volgt niet helemaal de Donau, maar dat is niet erg en wel zo afwisselend. Bij Oberdönzing hebben we er 25 km op zitten en steken we de Donau weer over. Via een lange, lange dijk komen we om 18.00 uur weer op onze camping aan.

Het is nog steeds mooi weer en we kunnen lekker lang buiten zitten. Nico zet de satelliet op en na even uitproberen kunnen we de beelden van Koningsdag 2015 in Dordrecht zien. Wanneer de zon gaat zakken zetten we de zijluifel op, want volgens de berichten was dit de laatste mooie dag en gaat het echt regenen. Dat moeten we eerst nog maar eens zien, want deze dag zou ook de geschiedenis in moeten gaan als een natte dag en zie: wat een zon vandaag!

Dinsdag 28 april 2015 0 / 1.035 km – fiets 7 km – Nico
Gisteravond hebben we het uiteindelijk aan alle kanten zien onweren. Horen bijna niet, maar dreigend leek het best wel. Na middernacht gingen we maar eens naar bed en we hebben gelukkig geen zware onweersbuien en extreem harde wind gehad. Maar het heeft wel fors geregend en de temperatuur is alleen maar gedaald. Zaten we gistermiddag nog bij 24 graden in hemdje en korte broek op de fiets, wanneer we vandaag rond 9 uur uit bed komen regent het behoorlijk en is het nog maar 6½ graad!
We ontbijten rustig (binnen!) en maken ons daarna even zo rustig klaar voor de activiteit van vandaag: We gaan zwemmen en nog meer bij de “Limen Termen” in het nabijgelegen Bad Gögging. Een “bad-ervaring” in Romeinse stijl. We gaan er op de fiets heen in volle regenuitrusting, want het regent nog steeds behoorlijk en het is knap frisjes. In de Termen huren we – heel gemakzuchtig – badhanddoeken. Scheelt vanavond weer drogen. Even later zwemmen we in 34 graden-water in een buitenbad terwijl het regent en nog maar krap 7 graden (boven nul!) is. Er zijn diverse buitenbaden en een hoop binnenbaden en -activiteiten; massagebaden, stoombaden, Romeinse wisselbaden en een heus dampbad. Dat zit allemaal in de “basis-prijs” waar we voor kiezen. Al die andere dingen tegen meerprijs zijn voor een niet te lang bezoek gewoon niet allemaal te doen. Maar er is dan nog steeds meer dan genoeg te beleven en we genieten volop en staan zo’n 2½ uur later moe maar heel voldaan en behoorlijk verkwikt weer buiten, waar het nog steeds bar koud maar gelukkig niet meer regent.

De naburige “supermarkt” is drie keer niks, dus fietsen we terug en de camping voorbij naar Neustadt an der Donau, om daar boodschappen te doen bij de Netto. Jenny scoort eerst nog een serie T-shirts in een naburige textielwinkel. De zon komt af en toe al door het minder dreigend wordende wolkendek heen. Terug op de camping eten we eerst wat brood en gaan we lekker relaxen. Het wordt zelfs al bijna 10 graden en we zitten zelfs nog even – met de jas aan – buiten in het zonnetje. We eten gezond: aardappelen, groente en vlees en gaan de avond weer in relaxstand doorbrengen.
We hebben vandaag maar 7 kilometer gefietst, maar in de Termen best wel voldoende beweging gehad. Het is nu even na achten en de lucht klaart al weer leuk op. Een temperatuur van 9,5 graden is niet echt zomers, maar volgens de verwachtingen wordt het morgen weer zonnig en warmer. Daarna zou het donderdag weer minder worden, maar dat zien we dan wel weer. Ondanks de regen vandaag was dit een hele geslaagde dag.

Woensdag 29 april 2015 371 / 1.406 km – fiets 11 km – Jenny
Het is 8 uur als wij opstaan. De zon schijnt dan al een tijdje, maar het met 6 graden nog te koud om buiten te ontbijten. Om 10 uur zijn we klaar om te vertrekken, nadat we netjes hebben afgerekend. De stroom wordt per KwH berekend en wij hebben 10 KwH gebruikt in deze twee dagen. Geen idee of dat veel is, wij hebben het in elk geval niet koud gehad met ons elektrische kacheltje erbij.

In het dorp/stadje Neustad a.d. Donau doen we bij de Netto boodschappen, net als gisteren. We kiezen een makkelijke maaltijd voor vandaag of morgen. Het wordt bami uit de koeling. De twee eitjes die we op de camping hebben gekocht, smaken daar goed bij, maar de satésaus is in de winkel niet te vinden.

img_6441Om 11.00 uur gaan we dan echt op weg, het wordt een lange rij-dag van ongeveer 365 km naar Donaueschingen. We rijden over de snelweg richting München, want dat schiet lekker op. Om 12.50 uur eten we een broodje, gebruiken het sanitair van een tankstation en kopen – met inlevering van7 Sanifair-bonnetjes van € 0,50 – voor € 8,50 een nieuwe Duitse wegenatlas; de oude was al meer dan 5 jaar oud en er is veel veranderd. Ook houden we even siësta, want Jenny kan haar ogen bijna niet meer open houden.
Via de A96 rijden we daarna richting Lindau en naar de Bodensee.
Een deel van deze weg zullen we komende winter ook rijden, op weg naar de wintersport in Steibis.

Om 16.30 uur komen we op de Riedsee Camping bij Donaueschingen aan. We worden hartelijk ontvangen en krijgen een plek toegewezen vlak bij de ingang op een mooi stuk gras. Verder is de plaats niet veel bijzonders, geen mooi uitzicht of zo. De stroom is een verhaal apart. We kennen het systeem van vanmorgen, dat je per KwH moet betalen, maar deze camping heeft iets wat wij als jarenlange kampeerders nog nooit hebben meegemaakt. Namelijk: muntjes voor de stroom. We krijgen er 10 mee en het wordt later afgerekend wat we verbruikt hebben. Ha, ha, ha!

Vlot zetten we ons kampementje op en stappen om 17.30 uur op de fiets om de bron van de Donau op te zoeken. Dat is zo’n 7 km heen en 7 km terug. De bebouwing rond de bron wordt gerenoveerd en is daardoor niet echt indrukwekkend. De kerk die er naast staat is al gesloten en daarom gaan wij op zoek naar een restaurantje. Het wordt een pizzeria en we laten ons de pizza lekker smaken. Daarna fietsen we in een hoge versnelling terug naar de camping, waar we nog even de zijluifel er bij aan zetten. En terwijl Jenny de mail checkt en dit verslag aan het typen is zet Nico de satellietschotel op en heeft al snel beeld. Alsof hij nooit anders gedaan heeft. De rest van de avond brengen we ontspannen door.

Donderdag 30 april 2015 0 / 1.406 km – fiets 48 km – Nico
We slapen een beetje uit en profiteren daarna van het frisse maar droge weer om het beddengoed lekker te luchten. Nu even profiteren van de “droogte” en dan kan het weer 4 nachten mee tot we thuis zijn. We ontbijten binnen, want 8 graden is wel wat frisjes voor een buiten-ontbijt. De rest van de ochtend lummelen we wat rond en tegen twaalven stappen we op de fiets om een stuk van de Donau Radweg te gaan fietsen. Wel met een trui en een jas aan; die 24 graden van dinsdagmiddag gaan we vandaag echt niet halen.
img_6454Oorspronkelijk hadden we hier onze Donau-fietsvakantie zullen beginnen, maar door we weersvooruitzichten hebben we de route nog voor het vertrek omgedraaid. En dat is een goede keuze gebleken. Ondanks de lagere temperatuur genieten we van de mooie uitzichten. De route voert o.m. door Geisingen en Immendingen. Een eind voorbij Immendingen komen we bij een bezienswaardigheid, de z.g. “Donauversinkung”. Een bepaald deel van de Donauloop voert over kalkzandsteen, waar gedurende 155 dagen per jaar de bijna gehele Donau in de grond “wegzakt” en door grotten en ondergrondse gangen zo’n 12 kilometer verder bij Aachtopf weer “bovenkomt”. Vandaag is er helaas geen sprake van een verdwenen Donau, maar we lopen wel een mooi voetpad af tot aan zo’n “verdwijnplek”. Na deze wandeling is de middag al mooi op dreef en vangen we de terugweg aan. De lucht begint steeds meer te betrekken en op de terugweg hebben we wind tegen. Als we nog een paar kilometer van de camping af zijn gaat het uiteindelijk toch nog regenen en dus trekken we de regenkleding maar aan. Maar dat doet niets af aan de leuke tocht die we hebben gemaakt. Op de camping zitten we zonder regenpak maar met de jassen aan nog heel even buiten onder de luifel. Maar we gaan al snel naar binnen, want het wordt nu toch wel erg frisjes buiten.
Na een verfrissende douchebeurt volgt de warme maaltijd. Het wordt zelfs weer even droog, maar de vooruitzichten voor deze streek zijn niet best; de Duitse weer-site Wetter.de waarschuwt voor “Dauerregen” met binnen 24 uur 50 liter water per vierkante meter en grote kans op hoogwater in beken en rivieren. Reden genoeg om als het nog even droog blijft vanavond na het 8-uur-journaal de satellietspullen maar vast op te bergen. Dat scheelt morgenochtend weer. Morgen reizen we af richting Sankt Goar bij de Loreley. Daar wordt ook wel wat regen verwacht, maar niet zulke bakken als hier in het Zuiden.

Vrijdag 1 mei 2015 374 / 1.780 km – fiets 3 km – Jenny
Er is inderdaad veel regen gevallen vannacht en als we opstaan om 8.00 uur blijft het maar regenen. Het pad naar het toiletgebouw is onbegaanbaar, alleen langs de graskant kun je er met droge voeten in je klompen komen.
We genieten van een ontbijt met verse broodjes. Daarna gaan we opbreken. Dat moet met beleid: wat doen we het eerst en hoe zorgen we dat er niks nat wordt? Met onze regenpakken aan blijven we zelf droog en om 10.15 uur zijn wij klaar om te vertrekken. De natte regenkleding drogen we achterin, want wie weet hebben we die nog nodig vandaag.

img_6470We realiseerden ons gisteravond dat het vandaag 1 mei is in Duitsland, de Dag van de Arbeid en dat is hier dus een nationale feestdag. Wij zouden vandaag uitgebreid boodschappen gaan doen voor het hele weekend, maar de winkels zijn vandaag allemaal dicht. Dit is ons al eens eerder overkomen, net als Hemelvaartsdag (dan is het hier ook Vaderdag), dan zijn ook alle winkels dicht.

Vanaf Donaueschingen rijden we via weg B31 naar Freiburg. Daar pakken we de A5 die ons een heel stuk naar het noorden brengt. Om 12.00 uur tanken we en kopen een paar levensmiddelen om de dag door te komen. Ravioli uit blik met een broodje er bij moet voor een vakantiedag wel kunnen. Om 13.30 uur houden we een lunch-, plas- en siësta-pauze. We rijden dan nog een stukje A65 en bij Bingen slaan we om 15.20 uur af naar de Rijn (B9). Ondertussen is het droog geworden en de omgeving ziet er daardoor een stuk mooier uit.

Om 15.50 uur komen we aan op de camping in St. Goar, tegenover de Loreley. We vinden één van de laatste plekjes aan het water en om 16.30 uur staat alles weer zoals we het vanmorgen aantroffen toen we opstonden. Zelfs de kletsnatte luifel zit er weer droog aan. We drinken een glaasje cider, daarna zet Nico in een mum van tijd de satellietschotel op en hebben we TV- beeld. Hij is er achter gekomen dat hij met een afwijking in de hoek van de schotel rekening moet houden.

Even later zitten we op de fiets om in St. Goar een supermarkt voor morgen te zoeken. We vinden een heel kleine; later horen we dat we in Oberwesel moeten zijn. Dat wordt morgen dus.
We zien een restaurant met wel heel goedkope schnitzels en besluiten deze dag uit eten te gaan en morgen de ravioli te eten. Het smaakt heerlijk en voor € 30,00 zijn we klaar. Terug bij de camper drinken we koffie, kijken journaal en schrijven dit verslag. De weersvooruitzichten zijn goed, dus ons laatste weekend kunnen er nog veel kilometers op de fiets gemaakt worden.

Zaterdag 2 mei 2015 0 / 1.780 km – fiets 41 km – Nico
Om half negen klimmen we wekkerloos uit bed. Buiten is het 6,5 graden. Nico heeft prima boven geslapen in zijn “Hefdak-tentdoek-penthouse”, ondanks 3 mislukte pogingen om oor-stoppen in te doen èn in te houden; op deze camping overnachtten we altijd met het hefdak omlaag omdat de scheepvaart gewoon 24 uur per etmaal doorgaat en aan beide Rijnoevers ook ’s nachts treinen blijven rijden. Met name de goederentreinen maken dan een best lawaai. Maar het ging de afgelopen nacht zonder “geluidsproppen” in de oren dus prima. Nieuwe camper – nieuwe fase, zullen we maar zeggen. Na het ophalen van verse broodjes bij de receptie ontbijten we ondanks de lage temperatuur tòch lekker buiten, want in de beschutting van de zijluifel is het best uit te houden.

img_6486Na een tijdje ziet Nico ineens de “Fiducia” aankomen, het schip van Jenny ’s neef Geert Schouwstra en zijn vrouw Kitty. Nico zoekt gauw hun Duitse nummer in Jenny’s telefoon en belt. Wanneer Jenny telefonisch contact met hem heeft zijn ze ons net voorbij gevaren; stroomafwaarts gaat dat nogal snel. Ze belooft voortaan een berichtje te sturen wanneer ze weer aan de Rijn gaan kamperen. Een paar jaar geleden zagen we hen iets verderop stroomafwaarts ook, toen we ’s morgens aan de andere kant langs de Rijn fietsten. Twee keer dus in al die jaren dat we hier al komen.

Daarna fietsen we naar Oberwesel en doen in het supermarktje aldaar de weekendboodschappen. Het begint zonniger te worden en op de terugweg naar de camping gaan de jassen uit. We fietsen dan nog steeds in truien, maar toch…..
Na het opruimen gaan we eerst lekker buiten luieren. Aan de “trekhaakkant” van ons tijdelijk verblijf hier is de drukbevolkte Nederlandse caravan met voortent vervangen door een Duitse caravan zonder voortent. De buren aan “motorkapzijde” vormen een verhaal apart. Die staan hier kennelijk langer dan het overige volk. Ze staan haaks op het pad met de achterkant naar ons toe en liggen het grootste deel van de dag languit in de caravan naar de TV – en naar ons- te kijken. Aan de voorkant hebben ze voorbij de voortent met windschermen e.d. zich nog een behoorlijke lap grond toegeëigend. Aan de achterkant (“onze” kant) is door het op ruime afstand van de caravan plaatsen van een droogmolen eveneens een aanvullende corridor ingenomen en aan de waterkant (in plaats van aan het pad (wat normale mensen doen) hebben ze een lage satellietschotel neergezet, daarmee de “Lebensraum” van hun buren toch behoorlijk inperkend. De beste man komt zelfs melden dat hij “Störung” heeft, vermutlich omdat onze fietsen naast de schotel staan. Zet dan ding dan op een normale plek, Vollidiot! Maar tot dat moment groet hij verder vriendelijk…….

Nadat we weer helemaal zijn bijgekomen van het niets doen gaan we weer een stukje fietsen, deze keer naar Boppard. Jenny vindt daar geheel op de automatische plaspiloot de openbare WC, waarna we met de veerpont oversteken en over Weg 41 terugfietsen naar St. Goarhausen, om daar de pont naar St. Goar te nemen. Na ruim 40 kilometer zijn we weer terug bij af en genieten weer buiten van de langsvarende schepen en de overbuurvrouw, de Loreley. We eten smakelijk de inhoud van het blik Ravioli, dat we gisteren onderweg bij een tankstation kochten, toen niet wetend dat we ’s avonds al gelijk aan de schnitzels zouden zitten. Het smaakt prima. Op de terugweg van Boppard werd het al wat frisser en begon het ook te waaien. Maar het is prima vertoeven hier.

img_6488Zondag 3 mei 2015 0 / 1.780 km – fiets 13 km – Jenny
We staan rond 9 uur op en ontbijten uitgebreid met verse broodje, jus d’orange en een gekookt eitje. Daarna luieren, lezen en weer een kopje koffie drinken. Tegen half een stappen we op de fiets om een stukje te fietsen. We rijden naar Oberwesel, maar omdat het daar begint te regenen gaan we niet verder. We hopen in de kerk even de bui af te kunnen wachten, maar hoewel we het orgel horen spelen, is er geen kerkdeur die open kan. Dus fietsen we weer terug naar de camping.

Omdat Jenny niet lekker is gaat zij een poosje slapen, terwijl het buiten regent. Uiteindelijk wordt het wel droog en gaan wij lopend naar een restaurant met uitzicht op de Rijn. Jenny bestelt gebakken forel en Nico Wienerschnitzel. Nico krijgt echter een varkensmedaillon, maar die wordt hem na twee happen weer afgepakt, want dat blijkt een vergissing. Ha, ha, ha, toch wel even kunnen proeven. We nemen er een voorgerecht én nagerecht bij, want het is zondag en tevens onze laatste dag hier. Het heeft ons allemaal lekker gesmaakt en omdat we geen koffie willen zetten in de camper drinken we hier nog een lekker bakkie. Bij de kassa krijgen we nog wat korting (10%), want de restauranthouder is familie van de campingbaas en op de camping krijg je daarvoor een kortings coupon.

Het is nog steeds droog en helemaal niet koud meer. Daarom gaan we nog een tijdje buiten onder de luifel zitten naar de scheepjes kijken. We beginnen zo langzamerhand het baken/signaal aan de kant van de Rijn te snappen, maar uitleggen kunnen we nog niet. Daarom hier de link voor hen die het wil weten.  https://www.loreley-info.com/nie/rhein-rijn/baken.php

Wanneer het donker is gaan we naar binnen om nog wat TV te kijken. We hebben al begrepen dat FC Groningen van PEC Zwolle gewonnen heeft, dus het zal thuis wel rustig zijn.
Vandaag op tijd naar bed, dat is goed voor Jenny ’s verkoudheid en voor de fitheid morgen.

Maandag 4 mei 2015 358 / 2.138 km – fiets 200 mtr. – Nico
We staan om 8 uur op. Het is droog en zonnig en het begint al warm te worden. We ontbijten buiten in de zon. De Rijn is vannacht behoorlijk gestegen en het voetpad langs de rivier stroomt over als er een schip passeert. We breken in alle rust op en verlaten rond half elf de camping, die gisteren al behoorlijk leger werd. We rijden langs de Rijn over de B9 naar Koblenz en shoppen – inmiddels traditioneel – bij het Rein-Mosel- Einkaufszentrum. Tegen één uur vertrekken we en verlaten we na een klein stukje de B9 en slaan af naar Weg 256 richting Neuwied en vervolgens de A3. Om kwart voor twee houden we een korte lunchstop langs de A3 en rijden zonder files door tot we om kwart over drie na een sanitaire stop bij Raststätte Hünxe van bestuurder verwisselen. Jenny rijdt verder en om kwart voor vier passeren we de Nederlandse grens en een uur later om kwart voor vijf stoppen we voor een overnachting in het pand van Bed & Breakfast “De Duijventil”. Het einde van een leuke april / mei- vakantie.

img_6489

 

Klik HIER voor de foto’s!

Routekaart:

Kaart Donau 2015