Duva Kampa 2

2000 – 2006

Om met Monty Pyton te spreken: “And now for something completely different”: Al vaak hebben we – met bijna wellustige – ogen gekeken naar VW T4-fabriekscampers, de Westfalia Coaches. Dàt leek ons heel wat. In het vroege voorjaar van 2000 trekken we de stoute schoenen aan en kopen we er één (bij Vuist in Oosterwolde, die ook onze eerste camper voor ons verkoopt). Een California Coach uit 1992, ingevoerd uit Luxemburg (vandaar ons “nieuwere” kenteken) met een 5-cylinder 2,4 liter dieselmotor (nèt geen Turbo-diesel). Een nadeel vinden we het “duw-je-rot-hefdak” in plaats van de gasliften van het Duva Kampa 1-dak. De voordelen zijn echter legio: 2 huisaccu’s, waarop de luxe koelkast het meer dan 3 dagen op 12 volt doet (zonder bijladen!), automatisch accu’s bijladen als je aan de stroom staat, een heuse afvalwatertank, een “boordcomputertje” voor koelkastbediening, accubewaking, buitentemperatuur enzovoorts, een standkachel op diesel en de luxe inrichting van een fabriekscamper. Bovendien hebben we al eerder begrepen dat het autogedeelte het begrip “luxe auto” ècht meer dan waar maakt! Al met al dus inderdaad iets geheel anders! Motortechnisch maken we “een paar dipjes” mee, als je 2 revisies in 1½ jaar tijd tenminste dipjes mag noemen, maar aan camperpech zijn we toch al een beetje gewend. Wanneer we die paar tegenslagen even vergeten: het ding rijdt verder als een tierelier en we kunnen prima met het “overige verkeer” meekomen; dat was eerder wel anders! Wél is het even wennen aan de kleinere leefruimte: van buiten is de T4 net zo lang als de T3, maar omdat de motor voorin zit is de leefruimte ten opzichte van zijn voorganger (waarin je “op de motor” slaapt) zo’n 40 centimeter korter. Om aan de zelfde leefruimte als de T3 te komen, moet je een verlengde T4 kopen; die herken je aan de kont of neus die altijd buiten de parkeerplaats steekt….. Maar: onze beide zonen komen successievelijk in de leeftijdsklasse waarin je niet meer automatisch met je ouwelui mee op vakantie gaat. Twee uit de kluiten gewassen boys kunnen wel bovenin, maar comfortabel is anders. Onze laatste vakanties zijn daarom 2-persoons-vakanties, met de achterste helft van het bovenbed als laadruimte voor de campingtafel en kleine accessoires. In 2003 “halen” we met Duva Kampa 2 de Noordkaap. Tweede camper, tweede keer Noordkaap. Logisch toch?

Wat betreft de eerder genoemde “dipjes” heeft dit vervoer-/kampeermiddel nog voor heel wat verrassingen gezorgd. Ook na het Noordkaap-jaar 2003 zien we meer garages van binnen dan ons lief is en vanaf het najaar 2005 begon meneer aardig wat roestplekjes te tonen, ook plekken die eerder door professionals zijn weggewerkt. Met een variant op Prediker: “Niets nieuws onder de regen”…..

Maar er zijn ook leuke veranderingen. Als resultaat van Jenny ‘s wens om in de vakantie TV te kunnen kopen we op enig moment een analoge campingantenne en kijken we (zeer beperkt) TV op de laptop (via een externe USB-TV-kaart). Maar vaak is de ontvangst beperkt tot 1 of 2 locale zenders. In 2005 schaffen we daarom een digitale satellietset aan. Wel een beetje decadent voor zo’n klein campertje, maar ook best wel leuk (zie ook de vakantiefoto’s 2005). Niet alleen kijken via de laptop, maar ook via ons oude kleine zwart/wit-tv-tje met een 12 cm-schermpje (wanneer de keuken in gebruik was en de laptop er niet kon staan). Het TV-kijken bevalt zo goed, dat we later een klein tweelingbroertje met kleurenscherm aanschaffen. Iets groter, met een 13 cm-scherm, maar nog steeds piepie- klein (en héél lief…).

Deze camper is ook voorzien van een LPG-tank onder de bus. Daar zit zelfs een buitenaansluiting op om een gasbrander of kookstel op aan te sluiten. Dat hebben we niet gedaan, maar één keer LPG tanken per jaar (doorgaans maar een paar liter!) geeft elke keer voldoende gas om het hele jaar op te koken. Dat is een vele malen goedkoper dan de bekende blauwe Camping Gaz tankjes elke keer vervangen.

Op 2 september 2006 is onze rode camper verkocht, hij rijdt nu door het schone Brabant. En wij? Wij hebben op 14 oktober 2006 DK 3 gevonden!

Zie voor het vervolg: Duva Kampa 3!