Tweede etage

De “Grote Verbouwing”

Wij speelden al een paar jaar met het idee om ons huis eens helemaal onder handen te (laten) nemen. Niet dat we ontevreden waren over ons huis, maar we wilden het nu eens wat moderner en onderhoudsvriendelijker hebben. Nog één keer een verbouwing en we zouden het een stuk makkelijker krijgen, was onze mening. Met dit idee speelden we een tijd, maakten hier en daar een plannetje, maar deden er niet veel mee. Pas toen we een erfenis kregen, realiseerden wij ons dat dingen mogelijk werden en besloten we dit geld in ons huis te stoppen. Immers, pas dàn zouden wij (en onze kinderen later) er het meest van profiteren! Wij besloten dat “De Grote Verbouwing” in drie fasen moest gebeuren en dat elke fase ongeveer een jaar zou mogen duren. Met iedere keer een “adempauze”. Eerst de tweede etage, dan de eerste etage en tenslotte de begane grond. In 2012 zou dan alles gereed moeten zijn.

De voorbereiding
Ter voorbereiding lieten we in het voorjaar van 2008 alle achterdeuren op de begane grond vervangen en van dubbelglas voorzien. Ook de ramen voor en achter kregen dubbelglas en hier en daar werd rot houtwerk vervangen. De nieuwe deuren schilderden wij in de mooie kleur “Pump-rood”. Tegelijkertijd lieten we door een loodgieter twee zolderramen vervangen voor Velux- ramen. Dat twee verschillende bedrijven er gelijktijdig en los van elkaar zo’n zooi van kunnen maken was wel even schrikken. Daar zouden we met de “echte” verbouwing wel paal en perk aan stellen.

In het voorjaar van 2009 gingen we bedrijven en winkels af om zo tot een idee en definitief plan te komen. Een paar keer gingen we naar Duitsland, naar Gronau en Nordhorn, want daar zijn de dingen net iets goedkoper dan in Nederland. Zo kochten wij er een keukenblokje met koelkast en elektrische kookplaten voor de tweede verdieping. Die kookplaten hebben we verwisseld voor keramische kookplaten, omdat dat net iets makkelijker schoon te houden is. De oorspronkelijke elektrische kookplaten verkochten we via Marktplaats aan iemand die nota bene in de buurt van de Duitse grens woont. We maakten tekeningen en berekeningen en lieten een loodgieter en een klussenbedrijf offertes maken.

Start 2e etage

025 - ZolderAugustus 2009
In deze maand ging de 2e etage helemaal plat. Het zware werk werd door Nico, Mark en Paul gedaan en was binnen die maand ook geheel klaar. Dat wil zeggen dat alle muren er uit gingen en alle wanden en vloeren gestript werden. Het resultaat was één hele grote kale zolderruimte. We hielden grote opruiming en veel spullen deden we van de hand via Marktplaats of de Rova. Wat moest blijven sloegen we tijdelijk op in een hoek van de zolder en op het “tussenplateau” van de eerste verdieping. Een zwart kleed erover en je zag er niets van. We hadden voor € 150,- een aanhangwagen op de kop getikt om al het puin af te voeren. Het ding is zijn geld meer dan waard gebleken en er hoefden geen container gehuurd te worden. Er zijn in die sloopmaand heel wat ritjes naar de Rova geweest. Toen de tweede etage kaal en leeg was, zetten wij op de grond de lijnen uit waar de nieuwe kamers moesten komen.

September 2009
De volgende stap was dat de loodgieter en de klussenman aan het werk gingen. Dat moesten zij in goed overleg met elkaar doen, iets waarbij wij onze vraagtekens wel eens hebben gezet. Grappig was dat een van de eerste dingen die er gedaan werd het ophangen van de CV-installatie was. Wij, die de komende jaren nog gewoon met gaskachels ons huis zouden verwarmen hadden ineens op de 2e etage CV. Vreemd……..

Langzaamaan werden de contouren zichtbaar van badkamer, keuken, bergzolder en de beide kamers. Van de achterste kamer hebben wij 20 cm “afgehaald” om aan de badkamer en keuken toe te voegen, zodat er een toilet bij in gerealiseerd kon worden. Er werd vloerverwarming aangelegd in badkamer en keuken op een manier waardoor de vloer niet hoger kwam te liggen.

197 - ZolderOm het milieu en onze energierekening te sparen kozen wij voor een zonneboiler met twee collectoren. Toen die op het dak stonden was het hoogste punt bereikt en dronken wij met alle werklui op 17 september 2009 “pannenbier”. Dat is een heel oude traditie uit de bouw en wij vonden het leuk om dat ook zo te vieren. Inmiddels waren de werkzaamheden al tot over de helft gevorderd. Om alvast de leidingen voor de volgende verbouwingsfase aan te leggen moest ook het toilet van de 1e verdieping op de schop. Dat was even lastig, maar het resultaat werd mooi. Voordeel was ook dat via dit toilet en de kelderkast het warme water van de zonneboiler naar zowel onze eigen badkamer als naar de benedenkeuken doorgetrokken kon worden, zodat wij er alvast van konden profiteren. Oftewel: Adieu badgeiser en twee keukengeisers!

Omdat onze grote achterschoorsteen ietsjes overhelde en bovenaan weinig voegwerk meer vertoonde, werd het geval een gevaarlijk geheel. Wij wilden hem wel weghalen, want wij gebruiken hem niet, maar onze buurman wist te vertellen dat dit door Monumentenzorg niet zou worden toegestaan. Daarom lieten wij –in overleg met de buren- een metselaar het bovenste deel van de schoorsteen opnieuw opbouwen. En omdat wij toch al in de troep zaten lieten we dat eind september doen.

Aanvankelijk dachten wij tussendoor zelf veel te kunnen doen, maar in de praktijk viel dat tegen; we waren elke dag bezig met het opruimen en aanvegen van de 2e etage, want wij wilden het stof niet een verdieping lager in onze slaapkamers hebben. Jenny had daartoe een plastic gordijn gemaakt wat in het trapgat hing. Het heeft goed geholpen, maar het elke dag opruimen en schoonmaken ook. Maar tsjonge, wat konden deze werklui er een troep van maken!

Vanaf half oktober konden wij zelf aan de slag, want toen waren de werklui klaar. Het eerste wat wij deden was de bergzolder weer inrichten. Via Paul zijn werk waren wij aan overtollige metalen stellingen gekomen die precies in de zolderberging pasten.

In een volgend weekend stortten Paul en Mark zich op de muur van overloop en trap. Deze werd helemaal afgestoken, geschuurd en in de primer gezet. De volgende dag heeft Nico hem afgewerkt met een laagje structuurmuurverf. De rest van de overloopmuren hadden we – omdat ze nieuw waren – vlak laten stuken en ze kregen een laagje witte latex.

Daarna heeft Nico de keuken afgemaakt en de badkamer ingericht, zodat we die alvast in gebruik konden nemen. Ook het toilet op de 1e verdieping werd afgewerkt en geschilderd.

356 - ZolderWij kozen er voor om eerst de voorste kamer af te maken, zodat Mark daar weer kon slapen wanneer hij in Zwolle zou zijn. Er moest van alles afgetimmerd worden aan wanden en plafond. Verder is er geschuurd gewit, geverfd, een kastenwand gemaakt en een isolatievloer en laminaat gelegd. Het duurde ongeveer twee maanden voordat deze kamer af was. Die schuifdeurkast heeft Nico vóór de oude schoorsteen gemaakt en die kast is werkelijk heel mooi en functioneel geworden. Jenny schilderde het front en deuren korenbloemblauw om de toch al erg lichte kamer op te vrolijken.

Half januari 2010 was deze kamer klaar. De week daarop maakten we de overloop af, dat wil zeggen Nico maakte een nieuwe leuning met nieuwe trapspijlen. Die trapspijlen vonden wij via Marktplaats bij een bedrijf in Spakenburg, ze leken sprekend op de oude spijlen die langs te trap zitten. Ook plaatsten we een nieuwe baluster, een exacte kopie van de baluster op de eerste verdieping, door onze vriend Aart Sonneveld, voormalig timmerman speciaal voor ons gemaakt. De overloop van de tweede etage kreeg daarmee meer van het oorspronkelijke karakter van het huis dan ooit tevoren. Toen alles geschilderd was kon de zorgvuldig bewaarde vloerbedekking er weer in. Dat wij de oude vloerbedekking weer teruglegden had te maken met onze voorkeur om pas na de verbouwing van de 1e verdieping nieuwe vloerbedekking in het trappenhuis te laten leggen.

We waren net begonnen met de achterste zolderkamer of er kwam een kink in de kabel………………..

We kregen namelijk half januari een gigantische lekkage. In een nacht van zondag op maandag werd Jenny wakker van een grote knal. Zij schoot rechtop in bed en haar hart klopte in de keel. Zij zocht het hele huis af, maar kon niks vinden. Een uur later ging zij opnieuw kijken, want ondertussen bedacht zij zich dat de zonnecollectoren door het gewicht van een pak sneeuw door het dak konden zijn gezakt. Of de CV ketel was ontploft, want die had ook af en toe kuren. Weer kon ze niks vinden…………….., maar om 6.50 uur stond Nico in onze badkamer met zijn voeten in het water. Het stroomde van bovenaf door het verlaagde plafond op de droger en de wasmachine en rakelings langs een elektrisch muurkacheltje. Nico ging die dag niet naar zijn werk, maar maakte het plafond open. Hij zag dat een stuk gips met stro van het oorspronkelijke plafond naar beneden was gedonderd. Nou, en met een verlaagd plafond van schrootjes als klankkast wil dat wel een knal geven. De lekkage kwam van het kleine balkonnetje, het zink was helemaal “gaar”. Met twee noodreparaties werd het dichtgemaakt, en later, in het vroege voorjaar kwam er een nieuw zinken dak op en maakte Nico een meteen nieuwe balkonleuning.

341 - ZolderOndertussen gingen we verder met de achterste zolderkamer………………………
Het werd een herhaling van de voorste, met dit verschil dat er nu ook een uitbouw met balkonnetje bij zat om op te knappen en te schilderen. Maar hier dus ook wanden en plafond afwerken, schuren, witten, schilderen, kastenwand bouwen, muur afwerken en laminaat leggen. De schuifdeuren in deze kamer werden rood geschilderd. Helaas kreeg Nico een longontsteking en schoven de werkzaamheden weer een eindje op……
In de maand maart schoot het lekker op en rond de Paasdagen 2010 werden de laatste zaken afgerond. Ondertussen hadden wij al wel begrepen dat een verbouwing meer kost dan je denkt. Eigenlijk wisten wij dat allang, maar dit was de eerste keer dat wij zoveel lieten doen door anderen en dat was soms even wat duurder dan gepland. Deze 2e etage was nu zó mooi geworden dat het zonde zou zijn er niets mee te doen. Immers, het was een appartement, bedoeld om op den duur te verhuren. Maar een student -zoals eerder- voor een aantal jaren wilden wij niet. Dat zou niet handig zijn wanneer wij zelf een deel van de 2e etage nodig hebben in verband met de vervolgverbouwingen.

384 - Zolder

En zó kwamen wij op het idee om tenminste één kamer, de achterste (“Rode”) te verhuren op basis van Bed & Breakfast. Het bleek een schot in de roos! Wie meer wil weten over onze B&B verwijzen wij met plezier naar www.deduijventil.nl

 

Klik hier voor alle foto’s van deze verbouwing

 

 ga verder naar de grote verbouwing: de eerste etage