Eerste etage

Met de verbouwing van de tweede etage hadden wij veel ervaring opgedaan en geleerd. Daar maakten we dankbaar gebruik van bij de eerste etage.

De voorbereiding
Terwijl wij nog genoten en aan het bijkomen waren van de verbouwing van de tweede etage, maakten we plannen voor de aanpak van de eerste etage.

Om niet alle kamers tegelijk op z’n kop te hebben lieten we begin juni 2010 alvast radiatoren plaatsen in de twee voorste kamers. Hiervoor moesten de vloeren van die kamers en de gang open. Nico maakte toen meteen een nieuwe elektragroep richting badkamer, ten behoeve van de toekomstige whirlpool. Ook werd de wand onder de ramen geïsoleerd voordat de radiatoren werden geplaatst. Daarna gingen wij 2 weken op welverdiende vakantie naar Corsica.IMG_4373

Op zaterdag 31 juli 2010 begon Nico met de sloop van de badkamer. De week er op kwamen Paul en Mark helpen met het zware werk. De ergste klus was de betonnen vloer die Nico er in 1985 had ingestort, maar de totale sloopklus was in twee weken geklaard.

Opbouwen
Vanaf maandag 30 augustus 2010 begon het opbouwen. Dit keer door een aannemer Harry van Wijnen die alles voor ons regelde en onze wensen zo veel mogelijk vervulde. Ondertussen hadden wij de handen vrij om alvast het kleine kamertje cq Jenny ‘s  naaikamertje op te knappen. De werkzaamheden van de badkamer vlotten snel en al gauw werd zichtbaar wat wij in gedachten hadden. Wij sliepen in die periode op de voorste kamer van de tweede etage en onze slaapkamer werd tijdelijk koffie en schaftruimte voor de werklui. Ook stonden hier onze wasmachine en droger.

Het kleine kamertje was in 3 weken klaar. Nico heeft er de muren geïsoleerd en de elektriciteitsleidingen in de muur gefreesd. De ene muur werd met structuurverf behandeld (iets waar Nico langzamerhand goed in is), en de andere muur met glasvezelbehang en grijze latex. Dat samen behangen niet goed voor ons huwelijk is, wisten we allang en deden wij eigenlijk nooit meer. Daarom hadden wij nu de taken goed verdeeld: Nico lijmen en ophangen, Jenny banen knippen. De vloerbedekking werd vervangen door mooi wit laminaat. Onze positieve ervaringen op de tweede etage hebben ons laten besluiten ook de eerste verdieping van laminaat te voorzien. Drie weken lijkt lang, maar we moesten alles in onze vrije uurtjes doen, terwijl er in onze Bed and Breakfast ook gasten waren die voor het nodige werk zorgden.

Dit kamertje ging dus lekker vlot, maar de werkzaamheden in de badkamer liepen uit. Op de geplande datum dat het klaar moest zijn, 1 oktober, konden wij er nog niet douchen. Het duurde tot half oktober voordat alles in orde was en klaar was. Toen konden we genieten van onze grote inloopdouche en wellness-bad. Heerlijk ontspannen na een avondje klussen.

IMG_4782Door het uitlopen de badkamer startten wij ook later met het opknappen van onze slaapkamer. Wel haalden wij ons bed van boven en gingen tijdelijk in de voorste slaapkamer van de eerste etage slapen. Deze kamer moest ook nog opgeknapt worden, maar nu onze badkamer weer in gebruik was en wij niet meer in de gastenbadkamer hoefden te douchen, wilden we graag weer op de eerste verdieping slapen. De slaapkamerklus viel wat tegen en er kwamen wat minder fraaie dingen aan het licht. Zoals een zwakke/broze muur, wat nogal wat extra werk met zich mee bracht. Nadat Nico de elektrabuizen in de muur had weggewerkt en de beide buitenmuren had geïsoleerd kwam op 26 oktober de stukadoor om alle muren glad te maken. Dat werd heel mooi! Doordat de pas gestuukte muren eerst moesten drogen, moesten wij wachten met het behangen en witten van de muren. Daarom besloten wij tussendoor het kastenkamertje op te knappen. Deze kasten hadden de nare eigenschap dat zij alleen via onze slaapkamer er uit konden, mits er in de slaapkamer nog geen laminaat zou liggen.

Het werd een hele klus de kasten daar weg te krijgen, vooral de kast van Jenny bleef hardnekkig op zijn plaats. Mark en Paul toonden dat met beleid en geduld èn een beetje beschadiging hij er toch uit kon. Wat achter de kasten te voorschijn kwam waren heerlijke herinneringen aan de vroegere huiskamer van het bovenhuis! Binnen een week lukte het dit kastenkamertje op te knappen. Eigenlijk is het geen inloopkast, maar een doorloopkast, want je kunt er van de ene slaapkamer naar de andere komen.

Op 28 oktober haalden wij het laatste stuk stuukloper van de trap. Hoewel het nog lang niet klaar was, werd de aanblik van het trappenhuis een stuk aangenamer.

IMG_4833Juist doordat wij moesten wachten met verder gaan in onze slaapkamer kregen we de tijd om na te denken over de muren. Wij hadden in het kleine kamertje ervaring opgedaan met glasvezelbehang en het idee sprak ons steeds meer aan om onze slaapkamer ook zo te doen. Dankzij een tip van een vriend van onze zonen kozen wij voor “visgraat” motief en dat werd heel mooi. Paul, Mark en Jenny plakten het in een lange zaterdag op de muren van onze slaapkamer. De muur boven het bed werd daarna zacht blauw gesaust en de rest wit. Dit was meer werk dan alleen maar sauzen, maar het resultaat was er dan ook naar. Nico maakte een lambrisering achter het bed van “berkenblauwe” wandpanelen. Toen ook het laminaat lag en de gordijnen hingen, kon ons bed weer naar zijn oude plaats terug. Aanvankelijk zouden wij een nieuw bed kopen, maar we konden geen tijd vinden om er een uit te zoeken en dus besloten we dat later te doen. Op 13 november 2010 was ook de slaapkamer klaar op een paar kleine dingetjes na.

Vanwege het uitlopen van de werkzaamheden en de naderende decemberfeestdagen besloten we de werkzaamheden om te draaien. Eerst het trappenhuis opknappen en daarna de voorste slaapkamer/logeerkamer. Het trappenhuis was nog een hele klus. Een aantal elektriciteitsleidingen werden in de muur weggewerkt en het stuukwerk opgeknapt. Alles werd natuurlijk gewit en geschilderd in lichtere kleuren. De onderste helft van de muur en langs de trap naar beneden lieten we door Berry Klein betegelen met zgn. “metrotegels”, die een chique uitstraling aan het trappenhuis gaven. En de donkerrode vloerbedekking die op 16 december van boven naar beneden werd gelegd maakte het helemaal af.

IMG_5024Na deze klus hadden we nog een aantal dingetjes af te werken, maar met de feestdagen voor de deur konden we wat rustiger aan doen. Ondertussen waren we ook al bezig met plannen voor de begane grond. Maar eerst nog in het nieuwe jaar 2011 de voorste slaapkamer aanpakken. In de week tussen Kerst en Oud en Nieuw begonnen Paul en Mark met het behang van de muren te trekken. Sommige stukken moesten met een stomer verwijderd worden, andere stukken behang kwamen met stucwerk en al naar beneden. Zoals links naast de schoorsteen. Daar werd pijnlijk zichtbaar hoe erg ruim dertig jaar geleden de lekkage in de schoorsteenhoek was geweest. Allemaal bruine vlekken op de muur, opgedroogde schimmel op het regelwerk en rot hout. Destijds is dat niet goed tot ons doorgedrongen, wisten wij veel……. Nu moesten we het maar eens goed aanpakken en alles werd hersteld. Met zgn. “muurvlak” van Alabastine hebben wij dat stuk muur behangklaar gemaakt. Dat behangen zou aanvankelijk door Paul en Mark gedaan worden, maar omdat Mark ineens eigen woonruimte kreeg ging het duo in Groningen aan de slag. Wij huurden daarom het klusteam van de Oosterkerk in om in januari 2011 voor ons de hele kamer te behangen. Maar eerst ging Nico ook in deze kamer alle elektraleidingen in de muur wegwerken en rond de ramen isoleren. Alles werd ook lekker fris in de verf gezet. Daarvoor werden de rode kozijnen helemaal afgebrand, want schilderwerk in de badkamer leerde ons dat je anders het rood door de witte verf heen blijft zien. Direct na het behangen begon Nico aan het leggen van de laminaatvloer. Deze was op vrijdag klaar en op zaterdag 22 januari 2011 konden wij de kamer gaan inrichten. Dat betekende dat er voor de Blauwe B&B kamer boven plotseling een onderschuifbed en matrassen gekocht moest worden, want het bed wat daar stond moest weer naar beneden. Bovendien had Mark zijn bed dat er eerder stond al meegenomen naar Groningen, dus was de kamer “bedloos”. Op de dag dat de voorste slaapkamer opgeleverd werd, waren beide B&B kamers bezet. Maandag 24 januari 2011 werd de ‘Billy’ stripboekenkast die tijdelijk in onze slaapkamer stond weer terugverhuisd en was ook deze voorste slaapkamer klaar.

Met deze kamer was ook de verbouwing van de eerste verdieping afgerond.

Klik hier voor alle foto’s van deze verbouwing.

 ga verder naar de grote verbouwing: de begane grond